Čaj na vysoký krvný tlak
K bylinám, ktoré majú vplyv na zníženie tlaku, patrí hloh, srdcovník či imelo. Vyrábajú sa osobitne alebo sú súčasťou čajov na vysoký tlak.
Výživové doplnky obsahujú výťažky z bylín spomínaných vyššie, obľúbený je aj čierny cesnak, rakytníkový olej, reischi, ktoré majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.
Vyberte si z našej ponuky prípravkov na vysoký krvný tlak.
Potraviny na zníženie tlaku
Medzi potraviny znižujúce krvný tlak radíme potraviny, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny a minerálne látky.
Omega-3 mastné kyseliny nájdeme hlavne v rybách, vhodné sú losos, sleď, pstruh a tiež v orechoch, ktoré obsahujú aj magnézium a draslík.
Bohatým zdrojom vlákniny sú jablká, ovsené vločky a taktiež strukoviny. Okrem vlákniny nájdeme v strukovinách aj minerálne látky. Okrem toho majú nízky obsah tuku, takže hypertonici by ich aspoň raz týždenne mali zaradiť do jedálnička.
Z ovocia sú vhodné banány a grep kvôli obsahu draslíka. Pri grapefruite ale pozor na kombináciu s inými liekmi, keďže môže ovplyvniť ich pôsobenie v organizme. Medzi zeleninu, ktorá pomáha pri znížení tlaku, patrí červená repa, uhorky, zeler s obsahom väčšieho množstva minerálnych látok. Veľmi dobrou potravinou je aj pohánka kvôli obsahu bioflavonoidu rutínu, ktorý zlepšuje funkciu ciev, takže funguje aj ako prevencia aterosklerózy.
Na udržiavanie správneho tlaku má vplyv aj črevná mikroflóra, takže kvalitný jogurt, kyslá kapusta či kefír budú mať pozitívny vplyv aj na krvný tlak.
V súčasnosti sa venuje veľa pozornosti tzv. bioflavonoidom a ich priaznivému vplyvu na prevenciu civilizačných chorôb. Bioflavonoidy sú fytochemické látky rastlinného pôvodu, ktoré majú schopnosť priaznivo ovplyvňovať priepustnosť a pružnosť ciev, taktiež majú antioxidačnú aktivitu – chránia bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, pôsobia antimikrobiálne, antidiabeticky, protinádorovo, posilňujú imunitu a pôsobia proti rozvoju aterosklerózy. Pri kardiovaskulárnych ťažkostiach sú vhodné quercetin a resveratrol.
Účinky cesnaku na krvný tlak
Základnou účinnou látkou, ktorá zodpovedá za pozitívne účinky cesnaku, je alicín, taktiež obsahuje vitamíny A, B1, B2, C a z minerálnych látok fosfor, zinok a draslík. Jeho potenciál na úpravu krvného tlaku súvisí hlavne s antioxidačnou aktivitou alicínu a tiež s pozitívnym vplyvom draslíka na srdce. Alicín má vplyv aj na zníženie tukov v krvi a rýchlejšie odvodňovanie, čo súvisí s jeho schopnosťou zrýchliť metabolizmus. Okrem toho má aj antibakteriálne účinky a študuje sa aj jeho protinádorové pôsobenie.
Najlepšou voľbou je čierny fermentovaný cesnak, ktorý má 7-krát vyšší obsah alicínu oproti čerstvému cesnaku. Môžeme ho nájsť napr. v produkte TEREZIA ČIERNY CESNAK.