Doplnenie proteínov je obzvlášť dôležité pre vegánov a vegetariánov, ktorí neprijímajú žiadne živočíšne bielkoviny. Rastlinné proteíny sú vyrobené výlučne z rastlinných zdrojov – napríklad sója, hrach, ryža, slnečnica, mandle, cícer, riasy, sezam a iné. Vegánske proteíny neobsahujú laktózu, sú vhodné aj pre ľudí s intoleranciou alebo alergiou na laktózu. V porovnaní so živočíšnymi proteínmi nemajú rastlinné proteíny až také komplexné zloženie.
Sójový proteín – zložením a množstvom aminokyselín sa najviac podobá na živočíšne proteíny, vyrobený je zo sójových bôbov, ktoré sa usušia a následne pomelú na prášok,
Hrachový proteín – vyrobený zo žltého hrachu, vhodný do smoothies, na pečenie, obsahuje vysoký podiel železa,
Ryžový proteín – vysoký podiel bielkovín a nízky obsah prirodzene sa vyskytujúcich cukrov, vyrobený z ryže, z ktorej sa extrahujú sacharidy a oddelia sa od proteínov,
Slnečnicový proteín – vyrobený zo slnečnicových semien, obsahuje väčšie množstvo vlákniny, vhodný pre ľudí so spomaleným trávením alebo pri ťažkostiach s vyprázdňovaním,
Mandľový proteín – označovaný ako vegánsky proteín pre ženy, má vysoký podiel antioxidantov ako vitamín E, prospešný pre srdce a cievy a tiež funkcie mozgu,
Cícerový proteín – extrakt z čistého cíceru, obsahuje väčšie množstvo vlákniny, železo, fosfor, vápnik, vhodný aj ako prísada na varenie alebo pečenie,
Proteín z rias – vysokokvalitný proteín bez obsahu živočíšnych zdrojov, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, má vysokú vstrebateľnosť,
Sezamový proteín – orechová chuť, príjemná vôňa, okrem bielkovín obsahuje aj vitamíny a minerály, vyšší obsah vlákniny, vhodný aj ako prísada do varenia alebo pečenia.