Nedávno ste sa dozvedeli, že trpíte histamínovou intoleranciou a zisťujete, ktoré potraviny nie sú pre vás naďalej vhodné? Aj keď sa histamín nachádza v tele každého jedného z nás, pri jeho intolerancii sa stretávame s látkami, na ktoré telo nereaguje dobre. Povieme vám, ktoré potraviny sú zakázané pri histamínovej intolerancii.

Čo je to histamín ?
Histamín je biogénny amín, ktorý sa podieľa na regulačných a obranných reakciách. Je pre nás nenahraditeľnou látkou. Akonáhle v organizme splní svoju úlohu, odbúrava sa z tela.
Pri poruche uvoľňovania alebo odbúravania histamínu dochádza k nežiaducim reakciám, ktoré jednotne označujeme pojmom histamínová intolerancia (HIT).
Prečo vzniká histamínová intolerancia ?
Čo je histamínová intolerancia? Je spôsobená nedostatočnou funkčnosťou enzýmov, zvýšeným príjmom histamínu v potrave či prítomnosťou látok, ktoré ho uvoľňujú.
Histamínová intolerancia - príznaky: Test na histamínovú intoleranciu
Prejavy histamínovej intolerancie sú rôznorodé, čo výrazne sťažuje prvotnú diagnostiku. U každého človeka sú príznaky iné a prejavujú sa rôznymi spôsobmi a intenzitou. Najčastejšie sú to však alergie, kožné ochorenia, poruchy tráviaceho traktu, reumatoidné alebo srdcovo-cievne ochorenia.
Histamínova intolerancia - psychika, potraviny, stres, lieky chemické látky či rôzne iné ochorenia, môžu byť spúšťačom HII. Diagnostika histamínovej intolerancie je v súčasnej dobe bohatej na rôzne diagnostické možnosti pomerne obtiažna. Domáci test, ktorý by vám pomohol rýchlo sa otestovať, na trhu momentálne nie je.
Histamínová intolerancia - test a samotná diagnostika si vyžaduje návštevu lekára, odobratie vzorky krvi a práce laboratória, v ktorom vám stanovia, ako kvalitu, tak aj kvantitu množstva DAO – diaminooxidázy. V preklade to znamená, že sa pozrú na to, koľko a akej kvality (funkčnosti) máte enzýmu, ktorý dokáže odbúravať histamín v tele.
Prejavy tejto poruchy môžu byť rôzne. Histamínová intolerancia vyrážky, začervenanie pokožky, opuchy, tráviace ťažkosti ako hnačky, zvracanie alebo bolesti brucha, migrény, únavu a nádchu sprevádza pri veľa pacientoch. Správna diagnóza a sledovanie stravy s nízkym obsahom histamínu sú dôležité pre zmiernenie symptómov.
Zdroje histamínu
Najčastejším zdrojom je potrava. Histamínová intolerancia - potraviny, ktoré obsahujú prirodzene vyššie množstvo histamínu sú napríklad jahody a paradajky. Prijímame aj potraviny, ktoré síce obsahujú histamínu menej, no zvyšujú vylučovanie bunkami (ananás či ryby). Ďalším nepriateľom je aj alkohol, ktorý znižuje účinok DAO (enzýmu, ktorý v tele odbúrava histamín a tak znižuje jeho hladinu v tele).
Ktoré potraviny sú pri histamínovej intolerancii zakázané?
Existuje niekoľko zoznamov, ktoré radia potraviny podľa typu, obsahu histamínu a účinku na DAO. Najznámejším je tzv. Švajčiarsky zoznam.
Vo svete histamínu nič nie je jednoduché. Každý človek s intoleranciou reaguje na rovnakú potravinu inak. Základom je histamínová diéta.
Histamínová intolerancia - diéta: Ako vie pomôcť histamínová diéta?
Na minimálne 4 týždne sa vzdáte všetkého, čo obsahuje histamín, čím telo „zresetujete“. Následne v týždňových intervaloch pridávate jednotlivé potraviny.
Začínate tými s nižším obsahom histamínu. Nezabudnite na dostatočné časové odstupy, pretože alergia na potraviny (histamín) sa môže prejaviť aj po niekoľkých dňoch.
Cieľom je zistiť, ako telo na každú potravinu reaguje. Podľa toho si vytvoríte svoj vlastný zoznam.
Ako zvládnuť histamínovú intoleranciu v tehotenstve?
Histamínová intolerancia v tehotenstve môže byť náročná. Dôležité je sledovať stravu a vyhýbať sa potravinám bohatým na histamín, ako sú fermentované jedlá a niektoré druhy ovocia. Konzultácia s odborníkom na výživu môže pomôcť pri zostavovaní vhodného jedálnička. Doplnky, ktoré obsahujú diamín oxidázu, enzym rozkladajúci histamín, by sa mali užívať iba pod dohľadom lekára.
Histamínová intolerancia u detí
Intolerancia na histamín u detí môže spôsobovať kožné vyrážky, tráviace ťažkosti a iné nepríjemné symptómy. Dôležité je sledovať stravu s nízkym obsahom histamínu a vyhýbať sa potravinám, ktoré môžu spúšťať reakcie. Konzultácia s pediatrom alebo odborníkom na výživu je nevyhnutná pre správnu diagnostiku a liečbu.
Čo je bezpečné jesť pri histamínovej intolerancii?
Vždy čerstvé jedlá
Ak máte HIT, dávajte si pozor na prihrievané jedlá, polotovary či inak chemicky upravované potraviny. Prihrievaním sa totiž v potrave zvyšuje množstvo histamínu.
Uprednostňujte preto vždy čerstvé jedlá. Ich zárukou však nemusia byť ani jedlá z reštaurácie. Nikdy neviete, či mäso nebolo marinované, v omáčke nie je dochucovadlo alebo či polievka nie je zo včera. Preto je najlepšie variť si doma, prípadne uprednostniť reštauráciu, ktorá má v ponuke stravu vhodnú pri HIT.
Nestrácajte nádej, akokoľvek strašidelne a nepríjemne môže histamínová intolerancia pôsobiť, v bežnom živote ju nemusíte takmer vôbec pociťovať.
Histamínová intolerancia - povolené potraviny / potraviny s nízkym obsahom histamínu
čerstvé mäso (chladené, mrazené, alebo čerstvé) – spôsob úpravy mäsa má taktiež vplyv na obsah histamínu (varené mäso ho obsahuje podstatne menej ako grilované – histamín sa varením vyplaví do vody)
čerstvo chytená ryba
kura (bez kože, čerstvé)
vaječný žĺtok
čerstvé ovocie – s výnimkou jahôd, je väčšina čerstvého ovocia považovaná za nízkohistamínové
čerstvá zelenina – okrem paradajok
ryžové cestoviny, ryžový chlieb (bez kvasníc), ryžové chlebíky, ovsené vločky, ryžové krekry, pšenová múka, cestoviny (pšeničné a kukuričné)
čerstvé pasterizované mlieko a mliečne produkty
náhrady mlieka – kokosové, ryžové
krémový syr, maslo
väčšina olejov na varenie – overte vhodnosť pred použitím
väčšina listových byliniek – overte vhodnosť pred použitím
väčšina necitrusových ovocných džúsov
bylinkové čaje – okrem tých spomínaných nižšie
Histamínová intolerancia - zakázané potraviny / vysokohistamínové potraviny
alkohol – pokiaľ by ste predsa len chceli niečo na prípitok vyskúšajte bezhistamínové vína (nízkohistamínové) od Tvojevino.sk
nakladané alebo konzervované potraviny – uhorky
zrejúce syry
údené mäsité produkty – salámy, šunky, klobásy
mušle
fazuľoviny a strukoviny – cícer, sója
oriešky – arašidy, vlašské orechy, kešu
čokolády a ostatné kakaové produkty
väčšina citrusových plodov
pšeničné produkty
ocot
hotové jedlá
slané pochutiny, sladkosti s konzervantmi a pridanými farbivami
Uvoľňovače histamínu
väčšina citrusových plodov – kivi, citrón, limetka, ananás, slivky
kakao a čokoláda
orechy
papája
fazuľoviny a strukoviny
rajčiny
aditíva – benzoáty, siričitany, dusičnany, glutamány, potravinové farbivá
DAO blokátory
alkohol
čierny čaj
energetické nápoje
zelený čaj
maté čaj
Zamerajte sa na doplnkovú liečbu
Dá sa vyliečiť histamínová intolerancia? Samozrejme. Zoznam nevhodných potravín je síce dlhý a pôsobí tak, že vlastne nemôžete jesť nič, opak je pravdou. Po vytvorení vlastného zoznamu s vhodnou kombináciou doplnkovej liečby zistíte, že sa vlastne nemusíte až tak obmedzovať.
Histamínová intolerancia - alternatívna liečba
Alternatívne liečby histamínovej intolerancie môžu zahŕňať prírodné antihistaminiká ako kvercetín a kvercitrín, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako cibuľa a jablká. Ďalšie možnosti zahŕňajú bylinné doplnky, ktoré môžu podporiť znižovanie hladiny histamínu v tele, no je dôležité ich užívať iba po konzultácii s odborníkom.
Ktoré vitamíny a minerály sú pri histamínovej intolerancii prospešné?
Pri histamínovej intolerancii sú prospešné vitamín C a vitamín B6, ktoré podporujú produkciu diamín oxidázy, enzymu, ktorý rozkladá histamín. Z minerálov je dôležitý zinok, ktorý môže pomôcť pri metabolizácii histamínu. Ďalšie užitočné látky zahŕňajú horčík a selén, ktoré pomáhajú pri detoxikácii organizmu a udržiavajú rovnováhu histamínu. Dôležité je však sledovať individuálne reakcie a prípadne konzultovať s lekárom či odborníkom na výživu.